Followers

Friday, June 17, 2011

Pudding Pelangi~

Hallu Bloggers!
Hari ni makan ape?
hehehe.
Ni first time Eppoe buat pudding ni.
kalo ikut resipi asal, pudding ni dipanggil Pudding Tembikai.
tapi Eppoe dah ubah sikit ikut kesesuaian.


PUDING TEMBIKAI
sumber :
Ika & Nieza
sumber :
K.Nor@SecubitGaram

Bahan-Bahan:(loyang 8 inci, kalau guna 7 inc lagi cantik)
1 paket agar2 serbuk tanpa warna/plain (dalam 15gm) (sy gn agar2 serbuk 10g)
2 keping roti gardenia *
6 cawan air (4cwn air)
1 1/2 cawan gula (1/2 cwn gula)
1/2 tin susu pekat (1/2 cwn susu pekat) *
1 cawan susu cair (sy tambah) *
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanila
cincau dipotong kecil>> yg ni gantikan bijan hitam
sedikit pewarna hijau /merah
Cara-Cara:
  1. Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
  2. Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus
  3. Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
  4. Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
  5. Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
  6. Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.
P/s: Eppoe buat pudding layer.. warna biru, hijau,pink dan oren.
Ok. mula-mula Eppoe memang follow recipe ni sebijik-sebijik.
bila dah siap, pudding ni Manis giler..memang tak boleh nak makan. 
last-last, Eppoe masak balik pudding tu.. then campur air + agar-agar kering. Sebab nak cepat, Eppoe campur je semua warna pudding tu.. jadi Marble..

Tadaaaa! ini lah hasilnya!


barulah sedap nak makan!

No comments:

Post a Comment