Followers

Wednesday, December 23, 2009

Topping!!



haa..neetow.
kek masok doh ko?
hahaah
ni topping untuk buttercake tadi.

BUTTERCREAM:
(untuk 25 pieces cupcakes)

125 gm butter
125 gm Krimwell (atau buleh guna vegetable shortening. kaler putih)
80 gm castor sugar (icing sugar pon boleh)
1 sudu besar susu segar/cair (optional)
1 sudu kecil vanilla essence
sedikit pewarna (saya guna star brand je)

method:
1. pukul butter dengan Krimwell.
2. masukkan gula dan vanilla.
3. putar sehingga gula hancur dan adunan menjadi kembang.
4: tambahkan sedikit pewarna kesukaan anda!!
SIAP!!

8 comments:

  1. eppoo, syd nak belajaq wat cupcake la..nak jual kat college..ajar2..haha

    ReplyDelete
  2. sayyid: boleh jer..
    gerenti rmai beli cupcakes sayyid ni!
    heheheh

    ReplyDelete
  3. haha..ok2..bila ada waktu teluang sila ajar.huu~

    ReplyDelete
  4. no hal lah!
    sayyid roger je..eppu terus ajaq!
    hehehe

    ReplyDelete
  5. pu,krimwell tu beli katne?
    nape jim cam xpernah dgr pun?

    ReplyDelete
  6. jim: la jim..tiem kite pastry ade la..Puan slalu sebut. hahaah
    buttercream kt pastry tu guna krimwell la. xpon guna crisco. pnah dgr?

    ReplyDelete
  7. woih...aku pn ske wt cupcake nih..tp msalah aku is icing yg slalu mcm tlbh manis laa...ade yg mcm rs butter lbh la..adoiii...ni yg krimwell ko ckp 2 mcm crisco??2bkn shortning ke??

    ReplyDelete
  8. muna: rasa gula manis tu, boleh adjust. kalo original recipe 100gm, reduce kpd 80gm pon da ok. Crisco, Krimwell tu adik beradik dgn shortening = vegetable fat. tak kesah nak guna yang mana. langsung tidak menjejaskan rasa buttercream tu. hehehe

    ReplyDelete