Followers

Saturday, January 21, 2012

Apam Pok Kaduk 2

Hallu Bloggers!
fuuhh. Penat giler buat apam ni sorang-sorang~
tak menang tangan dibuatnye.. + acuan ada satu je. memang terkejar-kejar!
seperti yang dijanjikan petang tadi..

jeng..

jengg..

jenggg...

apam eppoe siap sudah!
Alhamdulillah!
Semuanya MEKAR!





Nak resipi?
haa..
salin jangan tak salin!

Bahan-bahan:

3 cawan tepung gandum
3 biji telur
1 1/2 cawan gula
1 cawan air aiskrim Soda (F&N)
1 sudu teh ovallete

Method:
1. Pukul gula, telur dan ovalette sampai kembang dengan kelajuan maksima. (bertukar warna jadi putih gebu)
2. Pastu, masukkan air aiskrim soda. pukul lagi.
3. Last sekali baru campur tepung. Rehatkan adunan selama sejam. Tujuan? haa.. kita bagi adunan tu rehat supaya apam ni nanti akan menjadi mekar dan cantik~
4. Bahagikan kepada 3 bahagian. Suke ati korang nak letak pewarna ape. kalo eppoe, basic colour je pink, hijau dan kuning! hehee.
5. Panaskan pengukus. make sure air betul-betul mendidih then baru letak apam. Biarkan selama 7-8 minit. SIAP!!

*Selamat Mencuba*

p/s: kadang-kadang apam tu tak mekar mungkin sebab kurang gebu masa pukul telur atau sebab air kukusan tak berapa panas ataupun sebab air gas kurang gas.. heeee~

3 comments:

  1. senangnya dik! hehehhee. Anyway nama akak mardihah. seorang novelis dan sekarang nak ada bahan untuk kulinari. awak belajar kulinari ke? hehehehe..puas godek-godek initernet cari bahan. boleh baca mr pai epal kalau nak tahu kenapa akak cari bahan-bahan.

    ReplyDelete
  2. eppu, gula tu, gula halus ke gula icing ke gula gano?hehe..

    ReplyDelete
  3. anonymous: hehhehe.. guna gula biasa pon boleh.. icing sugar xleh sebab die dah bercampur ngan tepung jagung. huhuh

    ReplyDelete