Followers

Saturday, December 04, 2010

Recipe Egg Tart KFC~

hallu blogger!

seperti yang telah dijanjikan~ ini dia resipi egg tart portugis yang KFC jual tu..
sangat mudah dan senang! orang bujang pon boleh buat tau!

bahan-bahan:

eggs 220ml
fresh milk 200ml
heavy cream 500ml
sugar 160gm
Frozen puff pasty (untuk shell case tart)

1. mula-mula, kita sediakan shell case untuk tart tu.. Biasa nya frozen puff pastry ni memang ada jual kat pasaraya yang TERKEMUKA seperti TESCO, GIANT, CARREOUR dan sebagainya. Uli puff pastry tu sehingga leper, kemudian tekap menggunakan acuan egg tart..

contoh egg tart case

2. Campurkan kesemua bahan-bahan (telur, susu, cream, gula).
pastikan adunan sebati.

3. panaskan oven dengan suhu 180 darjah celcius.
4. tuangkan adunan ke dalam acuan tadi. jangan terlalu penuh..takut melimpah ruah plak~
5. bakar adunan selama 15-20 minit.

resipi ni boleh buat dalam 28 keping tart!

selamat mencuba~


fresh from oven KFC!!! haahah

26 comments:

  1. asip: laaa...guna je la dapur gas! ahhahaahha

    ReplyDelete
  2. sedapnyer egg tart awak..sy baru nak belajar buat..tapi boleh taw spesifik x bape bji telur.n bahan yg lain ikut sukatan cawan or sudu..thanks :))

    ReplyDelete
  3. Quesya: telur tu cuma 3 biji je. hehehee

    ReplyDelete
  4. telur nak yelur putih / kuning ke atau both...

    ReplyDelete
  5. heavy cream ganti whipping cream leh x? telur tu kuning je xleh ea?? :D maaf, byk tnya lak..

    ReplyDelete
  6. heheh. Elni, whipping cream yang awak maksudkan tu yg mana? Boleh jugak guna.. make sure whipping cream tu jenis UHT ye. Telur kita guna kuning+putih sebab kalo kuning sahaja, takut filling tarts tu jadi keras. heehe. HArap dapat membantu ye =P

    ReplyDelete
  7. Nape try bt filling die xjadik..xhangus...huhu...N suhu pn da tgi...xtaw ape yg xkena...

    ReplyDelete
  8. Sy dah bt 1st time xjadik sgt sbb filling n crust die mcm xbape masak...n xjadik hangus cket...2nd time bt bakar asing2...n jadik...tapi filling die xjadi hangus gak...mmg sdp..tapi xjadi mcm kt kdai...hihi...cmne ni??plsss help!! Tq

    ReplyDelete
  9. saya rasa maybe temperature awak tinggi sangat kot..
    So, filling cepat burn dan kulit die tak masak.
    cuba awak buat suhu between 170-180 celcius.. insyaAllah ok kot.. =)

    ReplyDelete
  10. So nnt bkr asing2 or masukn trus die punye filling?sy tkut xmsak die pnye crust...xpe nnt try again...tq...

    ReplyDelete
  11. lupe nk tanye.. oven yg awak guna jenis mcm mane ye? api boleh adjust atas bawah x?
    kalo oven jenis mcm tu, awak set api bawah dulu, dalam 10-15 minit, awak tukar api atas bawah,
    insyaAllah akan masak dgn cantik.
    =)

    ReplyDelete
  12. Blh2...owh yeke??pttlah...nnt sy try lagi bt...Kiranya mase masak ke set mase tu?ke canner?hihi...Pastu nk tukar api ats bwh bile?hehehe blh x bg detail...tkut nnt sy slah bt...

    ReplyDelete
  13. Klu gune suhu 200 n bkr 15-20min mmg xjadik ea?ke lps set mase Api bwh mmg kn suhu 180 n bkr 15-20min ea?soryla byk sgy tnye

    ReplyDelete
  14. Sy gune convection oven...

    ReplyDelete
  15. puff pastry tu kfc mmg guna jenama pampas tu ke?

    ReplyDelete
  16. Aishah: sorry for the late reply. Sebenarnye tak kisah guna brand ape. Cuma make sure masa beli tu dia tulis "Puff Pastry". Jangan tersilap dengan kulit popiah.
    Tapi setakat ni, mostly brand PAMPAS senang didpati di supermarket or kedai bakery supplier.
    =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eppoe sy dah try..sedap =)..cuma manis sket sbb sy guna whipping cream yg manis..mayb lepas ni kena kurangkan gula..tp ttp xpuas hati sbb tekstur isi tu xsama mcm kfc punya..ade ape2 tips ke masa nak campurkan bancuhan tu or sbb sy guna susu cair instead of fresh milk?

      Delete
  17. Eppoe sy dah try..sedap =)..cuma manis sikit mayb kena kurangkan gula sbb sy guna whipping cream xjmp heavy cream tu..tapi kan tekstur isi tu ttp xsama mcm kfc..huhu xpuas hati..ade pape tips ke masa nak campurkan bancuhan tu..or telur tu amik yg kuning je

    ReplyDelete
  18. Aishah: Thanks aishah sebab cuba resepi ni. heheeh.
    Whipping cream memang manis sbb die untuk topping kek. takpe,next time awak try beli heavy cream @ dairy cream @ cooking cream. Mungkin sbb tu la kot tekstur die jadi tak sama. susu segar atau susu cair dua-dua boleh guna. cuma susu cair ni ni dia pekat sikit dari susu segar. Kalau nak tekstur tu cantik, lepas awak campur semua bahan, kacau sebati, awak tapis adunan tu supaya xde ketulan susu atau cream. then boleh tuang atas puff pastry tu.
    Harap dapat membantu!
    Good luck~

    ReplyDelete
  19. kacau cam biasa je atau pukul adunan tu?

    ReplyDelete
  20. Filling tu x perlu dimasak dulu ker?terus masukkn dlm shell..?

    ReplyDelete
  21. Anonymous and Elyani: Adunan tu kita kacau guna whisk je ataupun guna senduk kayu smpai dia sebati.
    dah siap tu terus masukkan dalam acuan yg ada pastry. dah boleh terus masuk oven dan bakar. =)

    ReplyDelete
  22. anggaran total budget semua ni berapa?

    ReplyDelete