Followers

Wednesday, June 15, 2011

Pengat Pisang di Tengahari

Hallu bloggers~
Tengahari tadi makan nasi lauk ape?
Eppoe makan nasi bungkus pagi waktu tengahari.. ala-ala BRUNCH.
psstt: padahal bangun lambat. huhuuhuh

lebih kurang pukul 1.00pm, mak cakap nak buat pengat pisang. ada jiran sebelah bagi pisang..
mula-mula mak Eppoe masak santan dengan pisang tu.
pastu dia masukkan sekeping GULA MELAKA yang sangat BESAR.
ape lagi, TERLEBIH manis la pengat tu.
jadi, Eppoe keluarkan dulu pisang tu sebab takut terlebih masak dalam periuk tu, nanti jadi lembik plak.
campurkan santan dan air..
pada masa yang sama, Eppoe rebus sagu.. pastu campur sekali dalam pengat.


P/s: eppoe sangat suka letak sagu dalam pengat. nampak cantik!

2 comments:

  1. asip, sagu tu basuh pastu masak atas dapur. bila dah jadi jernih, tapis, bilas ngan air. then baru campur dalam pengat. kalo masuk sagu direct dalam pengat, nanti pengat tu jadi pekat sangat..

    ReplyDelete